TIPS: hur man fotar blommor inomhus!

Tänkte bara slänga upp ett tips till er som funderar på att foto blommor inomhus. det finns några vitkiga saker att tänka på som gör att bilden blir mer levande! Jag utgår ifrån;
Kamera: Nikon d3100 + Nikkor 50 mm 1:1.8 G| Slutartid: 1/60 | Bländare; 2.0 | ISO: 200 | Vitbalans: Skugga

-Hitta ett ställe i hemmet där det är solsken och så att solen träffar blomman från sidan, så att bilden inte blir "blå-grå", det ger ofta ett livlöst intryck just när man fotar blommor. Finns det ingen sol? ändra vitbalansen då!

-Hitta också ett ställe där det är en vit/svart/grå bakgrund, då läggs fokuset mer på själva blommorna/blomman och blomman kommer fram tydligare. 

-Använd ett stort bländartal (litet f-tal), f/1.8-f/2,8, det gör så att bilderna blir mer ljusstarka och livfulla.

-Om du har en reflexskärm, använd den, det gör så att det inte blir för mycket skuggor på blomman du fotar. 

-Fota ganska nära blomman just när du fotar inomhus, annars är det lätt att andra detaljer kommer med i bilden, t.ex. som en fåtölj, och det vill man inte ha med på bilden. 

-tänk också på att bilden blir snyggare och lite orginell om man leker med vinklarna, prova underifrån från sidan eller ovanifrån, VAR KREATIV!  

- om du ha färgstarka och fina blombilder, fota då aldrig i motljus. då blir blommorna bara konturer.


Fel med den här bilden:  
eftersom man har solen precis bakom blomman så blir bilden ganska livlös och tråkig. Man har heller inte placerat blomman i särsilt mycket ljus vilket gör att färgerna inte kommer fram i bilden. man har heller inte en "klar bakgrund bakom så blommorna framhävs inte så mycket som de egentligen kunde gjort.  Fel med den här bilden:
eftersom blomman vaken står i ljus eller mot en klar bakgrund så framhävs varken färgerna eller blommar tillräckligt mycket. den här bilden är ett tydligt exempel på att bilden oftast blir "grå-blå" om man inte har en tillräckligt bra ljuskälla när man fotar inomhus. speciellt också när det är vinter. man är också lite för långt bort från själva blommorna så den röriga bakgrunden framhävs för mycket.


Här är det färdiga resultatet av det tips jag precis gav er! bilden blir livfull, den är färgstark och den har inger rörig bakgrund. bilden har en fin vitbalans i sig som gör att bilden känns väldigt somrig!


Lycka till med fotograferandet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin
Molly Måssebäck heter jag, bosatt i göteborg, men har den stora drömmen om USA. fotografi, coldplay, resa, scrapbooking, kompisar, familj och livet är det som ligger mig varmast om hjärtat. Om du är en passionerad fotoälskare, så har du kommit rätt. I den här bloggen kommer du få följa min vardag i bilder och text. Jag bjuder på fototips och kreativitet. Jag fotar med en Nikon D7000. (alla bilder är tagna av mig om det inte står något annat och de är förbjudna att kopiera, vill ni låna en bild så får ni fråga)